Jou eerste rijles

Jouw eerste rijles !
Je bent 16,5 jaar of ouder en wilt graag je rijbewijs behalen. Je zoekt je suf op internet naar een rijschool die bij jou past. En ja, uiteindelijk heb je jezelf aangemeld bij een Rijschool A35 en staat je eerste rijles of proefles ingeboekt. Je hebt er veel zin in en je vindt het super spannend. Ondertussen komen de vragen in je op: Wat gaat er nu eigenlijk gebeuren? Wat zal me te wachten staan? Wat mag ik eigenlijk allemaal doen tijdens de eerste rijles? Je spanning slaat om in nervositeit. Geen nood, in dit artikel lees je meer over wat je kan verwachten tijdens je eerste rijles. Als niet anders is afgesproken, dan zal de instructeur op de afgesproken dag en tijd voor je huisdeur staan.

Nu begint het echte werk !
Je neemt plaats achter het stuur en krijgt een uitleg over wat de beste zit- en stuurhouding is. Je doet je gordel om en stelt je spiegels af. Niet lang erna zal de lesauto gestart worden en mag je sturen en richting aangeven zodra dit nodig is. Meestal gaat het leren sturen heel vlot, waardoor je in dezelfde rijles ook gas mag geven, mag remmen en schakelen. Ook tijdens de rit zal de instructeur van alles uitleggen, iets over zichzelf vertellen en jou op je gemak proberen te stellen. Wanneer jij brandende vragen hebt is het belangrijk deze te stellen.

Jouw instructeur zorgt voor veiligheid
De rij-instructeur zorgt er natuurlijk voor dat je rijles veilig verloopt. Tijdens de eerste rijles ben je meer gefocust op het rijden, dan op het verkeer. Een lesauto is daarom altijd uitgerust met een dubbele bediening. Je instructeur kan hierdoor vanaf de passagiersstoel ook de gas, rem en koppeling bedienen. Tevens heeft de lesauto extra spiegels. Deze extra spiegels geven de instructeur zicht op het verkeer en op jouw kijkgedrag. Kortom geen reden voor paniek: De rij-instructeur zal rekening houden met het verkeer en de verkeersregels.

Van rijles naar praktijkexamen
Heb je nog nooit achter het stuur gezeten of ben je wat gespannen dan begint de 1ste rijles in een rustig gebied, b.v. een rustige wijk, een industrieterrein of parkeerplaats. Het kan voorkomen dat de rij-instructeur jou alvast wat bekender wil met wat drukker verkeer. Het is daarom niet vreemd om tijdens je eerste rijles al direct één van de routes af te leggen die de examinatoren van het CBR gebruiken tijdens het praktijkexamen. Zo leer je het CBR examengebied goed kennen. In het algemeen zal je rij-instructeur proberen drukke wegen of de snelweg te vermijden.

Einde rijles
Zodra je eerste rijles is afgelopen krijg je een beoordeling over hoe de les is verlopen en wordt de voortgang genoteerd op jou eigen online leskaart welke je thuis altijd weer kunt inzien. 

Ben je goed gemotiveerd, heb je er zin in, schrijf je dan vroegtijdig in. Houdt rekening met een wachttijd !
Share our website